Hoevebuurt

De Hoevebuurt is in de jaren ’70 gebouwd als experimentele woonwijk. De straatjes zijn niet zo recht als in de nieuwbouwwijken van de jaren ’60. De huizen werden wat smaller gebouwd vanwege de ruimtenood die men verwachtte en er werd meer gemeenschappelijk groen aangelegd ten koste van de individuele kavelgrootte. Met scheidingswanden van gipsplaat en de leidingen in de plafonds en “buitenmuren” werd het de bewoners mogelijk gemaakt om zelf hun woning aan te passen. Voorafgaand aan de bouw is een groep bewoners betrokken geweest bij de ontwikkeling van de buurt. Het was volop “seventies”.

Niet alle omstandigheden waren in die tijd ideaal. De eerste bewoners van de buurt hebben samen gestreden tegen bouwers en gemeente om, ook na de oplevering van de woningen, nog een aantal zaken voor elkaar te krijgen. In 1978 is daaruit de Bewonersvereniging De Twaalf Hoeven ontstaan. In dit welkomstboekje beschrijven wij hoe de vereniging in elkaar zit en waar we voor staan. En natuurlijk hopen we dat ook u lid wilt worden van de Bewonersvereniging. Want er zijn nog steeds zaken om samen voor te gaan. Om een voorbeeld te geven: een maatschappelijke ontwikkeling waar niemand omheen kan, is de toegenomen onveiligheid. Sinds enige tijd is er daarom een werkgroep veiligheid met onder andere een meldpunt in de wijk.

En het kan natuurlijk heel gezellig zijn om in de buurt kinderactiviteiten en feesten te organiseren. Daarnaast zijn er ook een oppascentrale en een meldpunt voor gevonden voorwerpen in de buurt. En soms is het (financieel) handig om samen bouwkundig onderhoud of aanpassingen aan de woningen te verrichten.